Casă din containere accesibilă oricui?

Este casa din containere o variantă demnă de luat în calcul? Se poate locui decent într-o casă din containere? Cum e izolată termic, dar fonic? Cât costă? Iată întrebări care m-au frământat și pe mine.

Ne naștem în această lume, copilărim o vreme, învățăm multe lucruri, devenim adulți și dorim să ne facem propriul drum în viață. Ne construim o carieră profesională cu multă muncă și mult sacrificiu, însă vine vremea când dorim să ne formăm o familie și să ne construim o casă.

Aici însă mulți dintre tineri trăiesc un mare impas. Cum să faci o casă când banii de pe salarii nu sunt suficienți să trăiești și să te distrezi, d-apoi să mai economisești pentru o casă? Să locuiești cu chirie pentru o vreme…iarăși bani irosiți… de unde să mai faci economii pentru o casă?

Oricum ai încerca la început este greu însă dacă treceți cu bine acest început va fi mai ușor pe parcurs. Să vedem ce variante are o familie tânără când vine vorba de a-și achiziționa propria lor locuință și cam cât timp și bani implica fiecare variantă. Avantajele și dezavantajele le poate calcula fiecare în particular deoarece diferă foarte mult de la caz la caz.

Varianta – „locuim cu chirie” care, în funcție de salarii, de planuri și ambiții după un timp economiile cât de mici se adună și tânăra familie reușește să își achiziționeze o garsonieră sau un micuț apartament. Cu ceva bani rămași de pe la nuntă și cu vreo 5- 10 ani de economii cât de mici sau mari, să zicem ca pe la 35 ani o familie poate visa la micuța lor locuință.

Tot cam în această variantă ar fi să locuiască cu socrii o perioadă (acolo unde este posibil) deși nu sunt de neglijat sacrificiile și neajunsurile care decurg și din această alegere. Așa că e bine să cântăriți bine lucrurile și dacă relația voastră ca familie este în pericol atunci mai bine căutați alt „locușor” unde familia voastră să se dezvolte frumos și să fie în siguranță.

Varianta- „locuință prin credit imobiliar”. Noi trecem prin această experiență și nu aș recomanda-o nimănui. Din punctul meu de vedere este cea mai păguboasă alegere, mai ales că de cele mai multe ori tânăra familie face o alegere greșită gândind că „dacă tot ne dă banca bani hai să luam cât ne dă”. Și uite așa ne îndatorăm prea mult și rămânem datori aproape toată viața… și poate n-ar fi aceasta o problemă, dar un om dator este un rob și adesea împovărat și nefericit. Bucuria de a locui în „casa ta” care de fapt nu este a ta ci este a băncii 30 de ani tu doar plătești la ea, dispare repede și te trezești că ești rob pentru 30 de ani pentru ceva ce nici nu este al tău. De ce spun rob… pentru că la cele mai bune împrumuturi valoarea rambursată este de 3-4 ori mai mare decât suma împrumutată.
Ca să nu par stupidă și irealistă să facem și o simulare.

La 33 000 euro împrumutați + 12000 avans din partea noastră ( o casa modestă în care am mai investit noi cam încă 8000 euro) noi avem rata lunară de 240 euro. Și revin cu o precizare…avem un credit cu dobanda de 5% /an, dar sunt și credite cu dobanda de 6,5-8% /an.

Calcule: 240 euro/lună x 12 luni =2880 euro/ an. 2880 euro/an x 30 ani =86 400 euro rambursați după 30 ani.

Asta dacă viața e lină și fericită ( dar cum nu e întotdeauna așa apar și riscurile) am avut perioade când rata ne-a crescut la 340 euro /lună deci adunat vedem ca dădeam băncii cam 4000 euro /an. Din punctul meu de vedere, aceasta variantă e cea mai împovărătoare și nu aș recomanda-o nimănui.
Diferența dintre economii și rata la bancă. Din rata mea la bancă de 240 euro doar cu 30 euro practic scade rata ( valorific doar 30 euro restul sunt dobânzi). La economie de 240 euro îi pot folosi integral pentru investiții.

Acum că a mai trecut timpul s-a mai ivit o altă variantă, care merită analizată și în funcție de rezultatele avantajelor și dezavantajelor să apelați sau nu la ea.

Variata – „casa container”. Analizez de aproape un an varianta caselor din container și am descoperit o mulțime de lucruri care vreau să vi le împărtașesc aici.

  • Casele din container sunt folosite mult în țările din Europa și chiar și în America.
  • S-au perfectionat și s-au adaptat foarte mult în ultimul timp cerințelor clienților ( pereți mai groși și mai izolați, rezistența mare în timp a tablei și vopselelor folosite, etc).
  • Se pot amplasa într-u multitudine de variante, si dimensiuni.

Acum analizez aici varianta unei case din containere inclusiv preturi și am să explic de ce aș alege eu varianta aceasta. (după 1 an de cercetari să vedem și costurile și opțiunile).

Lasă un răspuns