10 sfaturi pentru a trăi ecologic și economic

10 sfaturi pentru a trăi ecologic și economic

Să creezi un mediu înconjurător ecologic în care să trăiești poate fi copleșitor dacă nu știi de unde să începi. De fapt multor oameni le este frică de trăirea ecologică deoarece se tem de prea multe schimbări costisitoare și multe inconveniente. Aceasta poate fi adevărat într-o anumită măsură, însă iată aici câteva schimbări simple pe care le poti face în fiecare zi în stilul tău de viață. Deci ia decizia ca în acest  an să trăiești mai ecologic și urmează acești 10 pași simpli.

Nu folosi hârtia

Aceasta nu pare așa simplu, dar cu adevărat poate face o diferență imensă atunci când optezi pentru facturarea online. În anii tehnologiei smartphone, folosirea aplicațiilor pentru a plăti facturile sau pentru a aplicații de reduceri la cumpărături pot salva mii de copaci. Ca bonus asta va reduce dezordine din casa ta. Doar să fii sigur ca ți-ai pus alarmă în calendarul tău ca să îți amintești când ai de plătit facturile.

Schimbă becurile incandescente cu becuri cu LED

Schimbarea tipului de bec  poate oferi nu doar o casă mai luminoasă, dar de asemenea o casă mai ecologică. Dă jos becul clasic și schimbă-l cu unul cu LED. Aceste becuri sunt mai luminoase și nu risipesc așa de multă energie. Costurile pentru iluminarea becurilor cu LED sunt de asemenea mai mici decât becurile standard, deci acest pas este grozav pentru mediul înconjurător și pentru bugetul tău.

Creează o stație de compost

Întotdeauna este bine să reciclezi, te poți documenta pe site-uri de specialitate. Asta te poate ajuta să te asiguri că deșeurile alimentare biodegradabile merg altundeva decât în depozitele de deșeuri. Făcând  singur o stație de compost nu este bun doar pentru o viață mai ecologică, dar de asemenea îți îmbunătățește și grădina. În plus, să știi cum să compostezi este foarte simplu de învățat.

Împrăștie deșeurile de mâncare biodegradabilă deasupra solului tău iar apoi acoperă cu încă un strat de pământ. Poți alterna straturile cât de mult vrei, deci în fiecare săptămână când îți duci gunoiul afară poți adăuga un alt strat de compost și de pământ. Aceasta este cu adevărat o cale grozavă să adaugi nutrienți pământului tău și să îl pregătești pentru plantările de primăvară.

10 sfaturi pentru a trăi ecologic și economic

Izolează ușile și ferestrele

Ferestrele și ușile care nu se închid bine sunt mai groaznice decât pot realiza oamenii. Pierderea energiei este o mare problemă deoarece mulți dintre noi se bazează pe cărbune și gaz ca și surse de energie dar acestea sunt greu de găsit și odată ce sunt pierdute nu mai pot fi recuperate sau înlocuite. În plus multe forme de energie cauzează poluare, deci este important să folosim energia  înțelept și eficient. Caută metode să astupi gurile de aer și să păstrezi căldura înăuntru și frigul afară. Folosește material de etanșare pentru găurile mici din perete sau din jurul ușii sau a ferestrelor. Ar trebui de asemenea să înlocuiești ferestrele și ușile pentru o izolare mai bună.

Colectează apa de ploaie

Apa este o sursă de energie prețioasă, deci fii sigur că o folosești bine. Colectarea apei de ploaie este o metodă bună pentru a reduce risipa de apă care este greu de găsit mai ales în unele zone. De fiecare dată când ai nevoie scoate jgheabul încât apa să curgă într-un bazin. Apa este relativ curată și poate fi numai bună pentru curățatul mașinii, udatul plantelor sau chiar filtrata și folosită la duș. Acest pas te poate ajuta să trăiești ecologic în acest an.

Economisește apa

Folosește mai puțină apă la toalete, închide robinetele și dușurile la timp.Tot ce trebuie să faci este să înlocuiești obiectele sanitare cu o versiune care consumă mai puțin, acestea se pot găsi în orice magazin de specialitate.

Folosește aparate eficiente energetic

Cea mai bună veste despre  înlocuirea vechilor aparate cu cele eficiente energetic este că cele mai multe din noile modele oferă noi opțiuni și funcții. Asigură-te că conceptul „eficiență energetică” chiar înseamnă că ele nu emit aproape la fel de mult deșeuri ca vechile modele. Deoarece la sfârșitul lunii este mai bine să fii eficient energetic indiferent dacă te răsfeți cu modele noi sau dacă ți le păstrezi pe cele vechi. Deci dacă ai nevoie de o scuză ca să iei ceva nou trăind ecologic aceasta este una bună.

Ia un încălzitor de apă fără rezervor

Instalarea unui încălzitor de apă fără rezervor este o altă cale să trăiești ecologic și de asemenea salvează bani. Motivul este din cauza încălzitorului fără rezervor acesta are nevoie de mai puțin timp pentru a încălzi apa, prin urmare pierzi mai puțină energie încercând să ajungi la temperatura corectă. Luând un încălzitor de apă instant te poate ajuta  să reduci costurile și să păstrezi plantea ceva mai curată.

Reciclează selectiv

Nu, asta nu înseamnă să golești coșul de gunoi pentru a scoate materialele reciclabile. Simplu, pune pubele diferite pentru gunoi și pentru materialele reciclabile.  Reciclarea este o initiativa grozavă pentru un an în care să trăiești ecologic. Poți face un pas mai departe prin separarea aluminiului de plastic de hârtie și așa mai departe. Dar asta este doar pentru reciclatorii ambițioși. Pliarea propriilor cutii este o cale bună pentru a mări mai mult spațiul în pubela de reciclări.

Mobilează și decorează cu materiale durabile.

Crearea unui spațiu frumos și relaxant în casa ta este important. Completând perfecționarea cu mobilă ecologică și durabilă poate face casa ta mai bună. Aceasta mobilă poate fi mai scumpă dar de asemenea îți da o stare de bine despre tine și despre casa ta pentru tot restul anului.

Iată dar 10 sfaturi pentru a trăi ecologic și economic care te vor ajuta să ai o viață echilibrată și fericită. O casă mică dar cu confort sporit.

Adaptare de Timotei Gavril

2 comentarii la „10 sfaturi pentru a trăi ecologic și economic”

  1. Frumoasă expunere…, însă mulți dintre noi mai au de lucrat la acest capitol,… cu toții mai avem de învățat despre cum să trăim ecologic; cu pași mici vom putea crea lucruri mari – e bine și-așa -, vom învăța unii de la alții!! Sărbători fericite cu sănătate ???!!!

    Răspunde
  2. Sigur că avem multe de învățat… noi sperăm ca tot mai mulți oameni să descopere beneficiile trăirii în case utile și ecologice. O viață după principii este o viață împlinită! Succes în toate cele bune!

    Răspunde

Lasă un răspuns